Wensen en ambities ijsberg

De IJsberg is een handige, visuele tool die de Product Owner helpt met het definiëren van sprintbare items of User Stories. Het invullen van de IIsberg gebeurt van onder naar boven, waarbij de voet van de berg de meest ruwe versie van wensen & ambities weergeeft en de top van de berg concrete, heldere sprintbare items omvat.

Wensen & Ambities

Aan de voet van de berg schrijf je de wensen & ambities van de stakeholders. Dit is een eerste inventarisatie en daarom nog behoorlijk vaag. Wel geeft het al sturing om de eerste vraag te beantwoorden: wanneer is het project geslaagd? Een voorbeeld hiervan is: “we willen een duurzaam vervoersmiddel ontwikkelen”.

Te maken producten

De volgende stap is het veder concretiseren van de wensen & ambities naar te maken producten. Deze items zijn nog niet Sprintbaar en noemen we daarom ook wel Epics. Het zijn nog te grote brokken werk die moeten worden opgeknipt in behapbare stukjes werk. Een voorbeeld hiervan is: een elektrisch vervoersmiddel.

Gaan we eerst doen

Nadat de Epics (nog niet Sprintbare items) in de Ijsberg visueel gemaakt zijn, kunnen deze afzonderlijk opgesplitst worden en helder worden omschreven zodat er Sprintbare items ontstaan. Deze zijn concreet genoeg om in de eerstvolgende Sprint mee te nemen en ingeschat te worden door de Developers. Een voorbeeld hiervan is: de klant wil een elektrische fiets zodat hij in het vakantiepark van a naar b komt.